Úřednický dům v Peruci na Lounsku možná změní majitele

13. červenec 2020 08:57

Peruc na Lounsku nejspíš prodá úřednický dům, který je součástí zámeckého parku. Po prázdninách to projednají zastupitelé.

Zájem o koupi mají majitelé zámku, kteří už zámek z velké části opravili a otevřeli k prohlídkám. Úřednický dům, který patří obci, je ale stále skrytý pod lešením. Překrývá ho modrá síť, před větší devastací chátrající dům chrání zánovní střecha, kterou před lety opravila obec.

Peruc ale pro svůj úřednický dům na okraji zámeckého parku, za muzeem České vesnice, které provozuje, nemá využití.

Dům patří obci Peruc a stojí v zámeckém parku

„Používáme to jen jako sklad obecního majetku – stolů, lavic, apod.,“ vysvětluje místostarosta Jan Vnouček z hnutí Jsme Pro! Peruc.

O případném prodeji a jeho podmínkách budou zastupitelé jednat nejspíš v září. „Musí se udělat nějaké oddělovací geometrické plány, odhad, pak se to musí vyvěsit na úřední desku, do toho září by se to mohlo stihnout,“ věří Vnouček.

Zájem o koupi mají majitelé zámku. „Založili si Nadaci Emila Filly, ta že by sídlila v tomto domě, který by opravili. Pokud to vyjde, tak jim ho chceme prodat,“ potvrzuje Vnouček.

Lidé kolem majitele zámku Pavla Ondráčka zámek Peruc s Galerií Emila Filly koupili před pěti lety a po rozsáhlé opravě na prázdniny otevřeli k prohlídkám. Úřednický dům chtějí využít pro další aktivity.

„Ten dům bychom s Nadací Emila Filly chtěli použít na rozšíření odkazu Emila Filly na Peruci – měli bychom tam ubytování, také bychom tam měli další galerie. Chtěli bychom také podporovat mladé umělce,“ vysvětluje Ondráček.

Další informace o budoucnosti úřednického domu na okraji dvouhektarového zámeckého parku by tedy měly být známy na podzim.

Spustit audio

Související