Po více než 30 letech se návštěvníci mohou opět podívat do zámku v Peruci na Lounsku

1. červenec 2020 08:46

Zámek v Peruci na Lounsku se na prázdniny otevírá návštěvníkům. Na prohlídku se lidé dostanou po více než 30 letech. Nový majitel zpustošenou památku koupil před 5 lety, opravy ho už podle jeho slov stály několik desítek milionů korun.

Dokončené je severní křídlo a část západního. Řemeslníci pokračují v opravách také v jižní části zámku, ve které sídlí Fillova síň. Ještě před otevřením si zámek prohlédla naše reportérka Jana Vitásková.

„Chybí tady toho ještě hrozně moc. Musíme udělat cestičku, aby mohli návštěvníci do parku, zajistit, aby si mohli dát občerstvení, věší se lustry, obrazy, přesouvá se nábytek, dodělávají se lišty. Snažili jsme se tu udělat rokokové interiéry,“ popisuje Ondráček.

Prohlídka zámku s průvodci podle něj potrvá zhruba hodinku. Chystá se na ni i Jan Vnouček, místostarosta Peruce z hnutí Jsme Pro! Peruc.

„Jsme tím nadšení  čekali jsme na to dlouhá léta. Například já jsem tam byl naposledy jako malý kluk. Uvidíme, kolik sem bude jezdit turistů, jaký to přinese pro obec i zámek ekonomický prospěch,“ dodává Vnouček.

Obec začala s opravou zámku v 90. letech, pak ho prodala zájemci z Anglie, od kterého zchátralý objekt koupila společnost Pavla Ondráčka, a to včetně Fillovy síně, kterou provozuje krajská galerie. Ta majitele zámku žaluje kvůli průtahům oprav, které ji znemožnili užívání jižního křídla. Majitelé zámku oponují nečekaným rozsahem prací.

Spustit audio

Související