Spor o síň Emila Filly na zámku Peruc bude řešit krajský soud

19. srpen 2021 10:47

Letitý spor o síň Emila Filly na zámku Peruc bude pokračovat. A to přes rozhodnutí okresního soudu, který měl vše konečně vyřešit.

Okresní soud rozhodl v červnu, že majitelka zámku Peruc Dominika Matušová je povinna do šesti měsíců od nabytí právní moci rozsudku zpřístupnit a umožnit Galerii Benedikta Rejta užívat Pamětní síň malíře Emila Filly, která na zámku sídlí. Proti tomuto rozsudku ale bylo podáno odvolání ke krajskému soudu. Údaje jsou zveřejněny v justiční databázi. Odvolací jednání zatím nebylo nařízeno.

Podstatou sporu je darovací smlouva z konce 50. let minulého století. Manželka umělce Hana Fillipová převedla část rozsáhlého Fillova díla - vybavení ateliéru i letního bytu na zámku, kde malíř pobýval do své smrti v roce 1953 - na stát. Podmínkou bylo, že vše zůstane na zámku v Peruci. 

V 90. letech přešel zámek, který potřeboval opravu, ze státu na obec. Ta ho vzápětí prodala do soukromých rukou a objekt jen chátral dál. O ukradení obrazů se dokonce několikrát pokusili zloději. Nakonec se jim v roce 2011 podařilo odnést ze zámku čtyři vzácné obrazy, policie je ale brzy našla. Na chátrající zámek se už nevrátily, od té doby čekají v galerii na zprovoznění síně.

V roce 2015 koupila perucký zámek současná majitelka. Zavázala se, že po rekonstrukci budovy předá prostory zpět do 30. června 2018. Dodnes se tak nestalo a jižní křídlo, kde výstavní síň historicky byla, stále není opravené.

Galerie, která je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje, majitelku žalovala a domáhala se tak práva na užívání síně. Lounský okresní soud nakonec rozhodl ve prospěch galerie, ale majitelka zámku se odvolala. Potvrdila to ředitelka galerie Kateřina Melenová.
„Nicméně nadále platí, že usilujeme o smírčí jednání a věříme, že se dohodneme na budoucím provozování pamětní síně a formě ještě dříve, než se věcí bude zabývat krajský soud,“ řekla Melenová.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související