Obří brouci na prodej

5. březen 2005

Brouci herkulové nechtějí žrát kuřecí kosti. Zato jsou z nich skvělí domácí mazlíčci.

Někdy může vědecký výzkum přinést nejen zajímavé, ale také dost nečekané výsledky. Zvlášť když vás v jeho průběhu zaujme nějaký docela jiný problém.
Kolumbijský vysokoškolák German Viasus pátral po způsobu, jak co nejvíce urychlit přirozený rozklad milionů kuřecích kostí na skládkách odpadků a napadlo ho, že nejšetrnějším způsobem by bylo nasazení masožravých brouků. Při pátrání po nejvhodnějších "čističích" našel náhodou v hromádce shnilého dřeva snůšku 56 vajíček, připomínajících perly. Netušil, co se z nich vylíhne, ale pečlivě se o ně staral a přemáhal zvědavost. Jak se za pár měsíců ukázalo, vajíčka patřila jednomu z největších brouků světa, herkulesu antilskému. Samci herkulesů dorůstají až sedmnácticentimetrové délky, více než polovinu z ní tvoří mohutný roh, namířený dopředu. K němu se zespoda zvedá další roh, kratší a zubatý. Krovky mají samci herkulesa antilského žlutozelené, černě skvrnité. Samičky herkulesů jsou o polovinu menší a postrádají rohy.
German Viasus nabídl svým herkulesům kuřecí kosti, ale nepochodil. Brouků se však nehodlal vzdát - doslova se do herkulesa antilského zamiloval a nakonec nedaleko kolumbijského města Tunja založil výzkumnou laboratoř a broučí chovné středisko. Kuřecí kosti byly zapomenuty.
Po nějakém čase k němu zavítali na návštěvu japonští obchodníci a jejich bezbřehé nadšení Germana inspirovalo. Rozhodl se, že bude brouky prodávat jako exotické domácí mazlíčky - a uspěl. Kupují si je zejména Japonci, Číňané a Thajci. German Viasus, možná jediný registrovaný vývozce brouků na světě, smí podle kolumbijských zákonů vyvézt maximálně 400 brouků měsíčně - 300 živých a 100 mrtvých. Nechytá je v přírodě, sám je pěstuje; brouky také nezabíjí. Prodává jen ty, kteří skonají stářím - což je pouhých šest až osm měsíců po dosažení dospělosti. O preparované mrtvé herkulese antilské mají zájem sběratelé, muzea a vědci z celého světa. German Viasus teď doufá, že se mu chov podaří rozšířit. V Kolumbii žijí přece i jiní velcí brouci.

Frederik Velinský
(podle zprávy AP/ČTK ze dne 27.2.2005)

Pravidelná rubrika Napínavé bádání se vysílá obvykle v rámci každého druhého Planetária v měsíci.
Starší texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU PŘÍSPĚVKŮ.

autor: frv
Spustit audio