Objevy a události týdne č. 43

21. říjen 2007

Nová "minižabka" z Indie, ďáblové a rakovina, svatyně u Eufratu, planetka Astronautica, japonská sonda SELENE.

V tropických pralesích jihoindického státu Kérala byl objeven nový druh žáby, která v dospělosti měří pouhý jeden centimetr. Kuriózní je, že o těchto žabkách herpetologové dávno věděli; až dosud si však mysleli, že jde o nedospělé jedince jiného žabího druhu. Předpokládá se, že to není poslední případ a že i jiné malé žabky z pralesů budou nakonec popsány jako nové druhy.

Tasmánské dravce ďábly medvědovité kosí nebezpečná forma rakoviny, způsobující otoky kolem tlamy. Jejich vinou nemohou ďáblové přijímat potravu a umírají hlady. Podle australských vědců stojí za epidemií malá genetická rozmanitost ďáblů, která způsobuje, že jejich organismus nevnímá rakovinné buňky jako cizorodé a nespustí proto obrannou reakci. Ďáblům kvůli tomu hrozí takřka neodvratná zkáza.

Na břehu Eufratu poblíž města Haláb v severní Sýrii zkoumali archeologové stavbu z kamene a hlíny, stojící na kruhovém půdorysu. V objektu starém přibližně 11 tisíc let našli nástěnnou malbu. Nejde o nic konkrétního - zeď je pokryta červenými, bílými a černými čtverci a obdélníky. Archeologové usuzují, že budova zřejmě sloužila k nějakým náboženským rituálům a při společenských příležitostech.

U příležitosti padesátého výročí vypuštění první umělé družice Země se Komise pro jména planetek a komet při Mezinárodní astronomické unii rozhodla pojmenovat planetku se symbolickým pořadovým číslem 100.000 - dala jí jméno Astronautica. Symbolika je i v tom, že právě výška 100 tisíc metrů nad povrchem Země je obvykle považována za hranici kosmického prostoru.

Od 5. října obíhá kolem Měsíce japonská sonda SELENE. Jejím hlavním cílem je získávání údajů o přítomnosti chemických prvků, mineralogii, topografii, geologii, gravitačním poli i prostředí v okolí Měsíce. Mise sondy SELENE je považována za první etapu největšího lunárního programu od dob amerického projektu Apollo. Někdy kolem roku 2025 by měl na Měsíc přivést i japonské astronauty.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 43/2007, 20. - 26. října 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio