Objevy a události týdne č. 38

16. září 2007

Nový fosilní savec z Číny, jeskyně pod mikulovským zámkem, Věstonická venuše zase doma, pravěké včelí úly, poslanec a vesmír.

Pouhých 17 zkamenělých zubů a pár dalších pozůstatků stačilo vědcům k popsání dosud neznámého savce, který žil před 160 miliony let v dnešním Sin-ťiangu na severozápadě Číny. Dsungarodon zuoi byl velký zhruba pět až sedm centimetrů, živil se rostlinami a hmyzem. Vzhledem k tomu, že byl současníkem dinosaurů, musel být podle vědců mimořádně rychlý, aby měl šanci přežít.

Jeskynní prostory pod zámkem v Mikulově na Břeclavsku, které v srpnu odkryl silný déšť, probádali jeskyňáři přibližně do vzdálenosti 80 metrů od otvoru na druhém nádvoří. Objevili malou síň a dvě propasti, nejméně 30 metrů hluboké. V horním patře jeskyně je kalcitová jehličková výzdoba. Systém podle všeho pokračuje dál. V jeho výzkumu se bude pokračovat až po statickém zajištění vstupu.

Výstava Lovci mamutů v pražském Národním muzeu skončila a originál slavné Věstonické venuše doprovodili policisté zase domů, do trezoru Moravského zemského muzea v Brně. Křehké hliněné sošce je podle odborníků lépe v její speciální měkké schránce, než ve vitrině, a tak je nepravděpodobné, že by byla v nejbližších letech opět vystavena. Zájemcům o pravěk budou muset stačit její věrné kopie.

Tři desítky skoro tři tisíce let starých včelích úlů objevili izraelští archeologové v severní části údolí řeky Jordán. Válcovité úly vyrobené ze slámy a hlíny jsou vysoké 80 centimetrů; v horní části mají malý vletový otvor pro včely. Med se vybíral otvorem ve spodní části. Úly pochází z 9. a 10. století př.n.l., z časů biblického krále Šalamouna. Jedná se o vůbec nejstarší podobný nález na světě.

Ve vesmíru bylo zatím jen pět platících turistů - čtyři Američané a jeden Jihoafričan. Teď se na výlet chystá první Rus. Bude to zřejmě podnikatel a poslanec ruského parlamentu Vladimir Gruzděv, který by se měl na oběžnou dráhu podívat na podzim roku 2009. Aktuální cena kosmického výletu je přibližně 25 milionů dolarů. Jak se však proslýchá, od příštího roku bude stát zhruba jednou tolik.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 38/2007, 15. - 21. září 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio