Rajská polévka se sýrem
Rajčata a sýr dobře ladí dohromady.
Ingredience
- 1 konzerva loupaných rajčat (400 g)
- 1 malá cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 bobkový list
- trochu tymiánu a dobromysli
- sůl
- sýr na strouhání – eidam, gouda a p.
Postup:
- Rozehřejeme olej a krátce na něm osmahneme nakrájenou cibuli.
- Přidáme protlak a koření, krátce orestujeme, přidáme konzervu rajčat, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 15-20 minut.
- Vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme, podle chuti dosolíme nebo lehce dosladíme, jsou-li rajčata příliš kyselá.
- Na talíři doplníme hrubě strouhaným sýrem a petrželkou.
Související
-
Rajská polévka s vejcem
Rajčata tepelně zpracovaná nám poskytnou více užitečných látek – stejně jako mrkev.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.