Rajská polévka se sýrem

Rajčata a sýr dobře ladí dohromady.

Ingredience
  • 1 konzerva loupaných rajčat (400 g)
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 bobkový list
  • trochu tymiánu a dobromysli
  • sůl
  • sýr na strouhání – eidam, gouda a p.

Postup:

  1. Rozehřejeme olej a krátce na něm osmahneme nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme protlak a koření, krátce orestujeme, přidáme konzervu rajčat, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 15-20 minut.
  3. Vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme, podle chuti dosolíme nebo lehce dosladíme, jsou-li rajčata příliš kyselá.
  4. Na talíři doplníme hrubě strouhaným sýrem a petrželkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.