Rajská polévka se sýrem a olivami

Konzervovaná rajčata mají výraznější chuť než ta v zimě pěstovaná.

Ingredience
  • 400 g pasírovaných rajčat - passata
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • směs sušených bylinek – oregano, tymián, rozmarýn
  • hrst hrubé pšeničné krupice
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • strouhaný sýr
  • zelené olivy

Postup:

  1. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Vlijeme passatu, osolíme, přidáme bylinky, osmahneme a pak zalijeme asi půl litrem vody, povaříme.
  3. Pak za stálého míchání přisypeme hrubou krupici a provaříme. Chuť vyladíme trochou cukru.
  4. Na talíři doplníme strouhaným sýrem a na kolečka nakrájenými olivami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.