Rajská polévka se sýrem a olivami
Konzervovaná rajčata mají výraznější chuť než ta v zimě pěstovaná.
Ingredience
- 400 g pasírovaných rajčat - passata
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- směs sušených bylinek – oregano, tymián, rozmarýn
- hrst hrubé pšeničné krupice
- 1 lžička cukru
- sůl
- strouhaný sýr
- zelené olivy
Postup:
- Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Vlijeme passatu, osolíme, přidáme bylinky, osmahneme a pak zalijeme asi půl litrem vody, povaříme.
- Pak za stálého míchání přisypeme hrubou krupici a provaříme. Chuť vyladíme trochou cukru.
- Na talíři doplníme strouhaným sýrem a na kolečka nakrájenými olivami.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.