Koláč s jahodami a pudinkem
Před podáváním nechte vychladit v ledničce, je to pak osvěžující zákusek.
Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 180 g cukru
- 4 vejce
- 7-8 lžic oleje
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce kakaa
- půl kypřicího prášku
- náplň: půl litru mléka, 90 g cukru, 1 vanilkový pudink, miska jahod
- případně šlehačka na ozdobení, případně trochu cukru moučky na pudink
Postup:
- Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink, lehce ho poprášíme cukrem moučkou, aby se nevytvořil škraloup, nebo překryjeme potravinářskou fólií.
- Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přileháme olej, mléko a nakonec mouku prosátou s kakaem a kypřicím práškem.
- Menší plech vyložíme pečicím papírem, rozprostřeme na něj těsto, přelijeme ještě horkým pudinkem a na povrch dáme jahody. Pokud jsou velké, překrájíme je na poloviny.
- Dáme do středně předehřáté trouby – 175 stupňů a asi 35-40 minut pečeme. Uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené.
- Necháme zcela vychladnout, pak můžeme i krátce zachladit v ledničce, působí to pak osvěžujícím dojmem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.