Segedín s bramborovými noky
Segedínský guláš si žádá prorostlejší maso.
Ingredience
- 1 balíček bramborových noků
- 500 g bůčku nebo směs bůčku a plecka nebo krkovice
- 100 g dobrého špeku
- 1 cibule
- 500 g kysaného zelí
- kmín, mletá paprika, sůl
- 150 g kysané smetany
- trochu hladké mouky
Postup:
- Špek nakrájíme na kostičky a dáme ho vypéct. Vypečený špek odebereme a na tuku orestujeme na kostky nakrájené, osolené a okmínované maso pěkně ze všech stran.
- Opečené maso také vyndáme ke špeku a na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, úplně v závěru poprášíme mletou paprikou a hned vrátíme opečený špek i maso.
- Mírně podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme do měkka, chce to svůj čas.
- Když je maso skoro měkké, přidáme kysané zelí. Pokud je příliš kyselé, raději ho propláchneme vodou a pokud má příliš dlouhé nudličky, překrájíme je. Dusíme ještě asi 20 minut.
- Zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě, provaříme a nakonec vmícháme asi 150 g kysané smetany a necháme přejít var.
- Jako přílohu můžeme volit bramborové knedlíky nebo špecle nebo „rychlovarné“ bramborové noky, které se dají koupit jako polotvar.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.