Segedínský guláš se smetanou
Nevím, jestli v maďarském Szegédu právě tohle vaří, ale mohou se chlubit…
Suroviny:
půl kg vepřového plecka
půl kg bůčku
asi půl kg kysaného zelí
2 cibule
250 g kysané smetany
2 lžíce sádla
asi 3 lžíce hladké mouky
2 lžičky sladké mleté papriky a špetka pálivé
sklenka bílého vína
sklenka vývaru
sůl
Postup:
1. Maso nakrájíme na menší kousky a obalíme v hladké mouce.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme a na rozehřátém sádle necháme zpěnit, pak přidáme maso a zprudka ze všech stran opečeme. Poprášíme paprikou, osolíme, krátce ještě orestujeme a podlijeme vývarem i vínem. Dusíme pod pokličkou.
3. Po asi 40 minutách přidáme pokrájené scezené kysané zelí, promícháme a znovu pod pokličkou asi 20 minut dusíme, až je maso měkké.
4. Kysanou smetanu rozkvedláme a přilijeme do už takřka hotového guláše, necháme krátce povařit. Zahušťování by nemělo být potřeba, mouka z masa by měla stačit. Během přípravy hlídáme, aby se tekutina nevyvařila, ale podléváme jen malinko.
5. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka