Vepřová líčka s kaší

Když neseženete líčka, připravte podobně třeba krkovici.

Ingredience
  • 500-600 g masa
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • kousek celeru
  • sklenka červeného vína
  • sůl
  • 5 celých pepřů
  • 4 nová koření
  • 1 bobkový list
  • trošku tymiánu, případně i rozmarýnu
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • případně 1 lžička cukru

Postup:

  1. Maso přes noc marinujeme v červeném víně v chladu.
  2. Druhý den očistíme zeleninu a nakrájíme ji. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  3. Na rozehřátém tuku orestujeme maso ze všech stran, vyndáme ho na teplý talíř a na tuku opečeme nakrájenou zeleninu a cibuli, pak přidáme koření (ideálně zavázané v gáze nebo uzavřené ve speciální děrované nádobce – dobře poslouží např. čajítko), sůl a pro vyrovnání chuti můžeme přidat lžičku cukru, všechno osmahneme.
  4. Podlijeme vínem, ve kterém se maso marinovalo, přilijeme vodu a dusíme klidně i hodinu a půl do měkka.
  5. Měkké maso vyndáme, vylovíme koření a podle potřeby zahustíme hladkou moukou – někdy stačí jen rozmixovat zeleninu a šťáva je hustá dost. Podáváme s bramborovou kaší.

Související