Rajská polévka s rýží

Zapomeňte na školní jídelnu a uvařte si tu svoji rajskou!

Ingredience
  • 1 konzerva loupaných rajčat (400 g)
  • 1 menší cibule
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 kostka slepičího bujónu
  • 2-4 lžíce dušené/vařené rýže
  • 2 lžíce oleje
  • zelená petrželka

Postup:

  1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rajčata, rozmačkáme je a ještě okořeníme provensálským kořením a vše osmahneme.
  2. V hrnci vedle rozvaříme bujónovou kostku v půl litru vody, přidáme připravená rajčata a povaříme.
  3. Nakonec rozmixujeme do hladka, měla by být dost hustá, není potřeba ničím zahušťovat.
  4. Do talíře pak přidáme trochu rýže a zdobíme zelenou petrželkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.