Farmářské fazole s houbami
Dobrý kříženec Mexika a českých hub.
Suroviny:
2 hrnky vařených fazolí
100 g farmářského boku nebo paprikového boku
1 cibule
3 stroužky česneku
1-2 hrsti sušených hub nebo 1 malá konzervička žampionů
2 lžíce rajského protlaku
sůl
pepř
olej
Postup:
- Přes noc nebo od rána namočíme zvlášť fazole a sušené houby do studené vody.
- Fazole uvaříme, nesolíme.
- Houby podusíme s polovinou nakrájené cibule na troše oleje.
- Nakrájíme farmářský bok na kostičky, rozpečeme, přidáme polovinu nakrájené cibule a na plátky nakrájený česnek, zasmahneme.
- Přidáme rajský protlak, podušené houby, uvařené fazole, podle chuti dosolíme a krátce společně podusíme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.