Farmářské fazole s houbami

Dobrý kříženec Mexika a českých hub.    

Suroviny:

2 hrnky vařených fazolí

100 g farmářského boku nebo paprikového boku

1 cibule

3 stroužky česneku

1-2 hrsti sušených hub nebo 1 malá konzervička žampionů

2 lžíce rajského protlaku

sůl

pepř

olej

Postup:

  1. Přes noc nebo od rána namočíme zvlášť fazole a sušené houby do studené vody.
  2. Fazole uvaříme, nesolíme.
  3. Houby podusíme s polovinou nakrájené cibule na troše oleje.
  4. Nakrájíme farmářský bok na kostičky, rozpečeme, přidáme polovinu nakrájené cibule a na plátky nakrájený česnek, zasmahneme.
  5. Přidáme rajský protlak, podušené houby, uvařené fazole, podle chuti dosolíme a krátce společně podusíme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.