Fazolová polévka

S podzimem přichází čas vydatných polévek.

Suroviny:

2 šálky uvařených fazolí

200 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny

1 cibule

3 stroužky česneku

150 ml smetany

2 lžíce sádla

2 lžíce hladké mouky nebo hrstka jemných ovesných vloček

2 kostky bujónu

mletá sladká paprika

mletá ostrá paprika

libeček

Postup:

  1. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek a na kostičky nakrájený uzený bůček, krátce orestujeme.
  2. Okořeníme oběma paprikami, zalijeme litrem vody, přidáme bujón a povaříme.
  3. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody nebo jemnými vločkami, provaříme a na konec přidáme smetanu, podle chuti dosolíme, necháme přejít var.
  4. Přidáme uvařené fazole, necháme je prohřát a na talíři zdobíme nasekaným libečkem nebo jinou bylinkou podle chuti.