Fazolová polévka
S podzimem přichází čas vydatných polévek.
Suroviny:
2 šálky uvařených fazolí
200 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny
1 cibule
3 stroužky česneku
150 ml smetany
2 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky nebo hrstka jemných ovesných vloček
2 kostky bujónu
mletá sladká paprika
mletá ostrá paprika
libeček
Postup:
- Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek a na kostičky nakrájený uzený bůček, krátce orestujeme.
- Okořeníme oběma paprikami, zalijeme litrem vody, přidáme bujón a povaříme.
- Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody nebo jemnými vločkami, provaříme a na konec přidáme smetanu, podle chuti dosolíme, necháme přejít var.
- Přidáme uvařené fazole, necháme je prohřát a na talíři zdobíme nasekaným libečkem nebo jinou bylinkou podle chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.