Posvícenské koláčky nekynuté
Ať ten zítřejší svatováclavský svátek pěkně uctíme!
Suroviny:
450 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
200 g másla nebo hery
1 sušené droždí
1 lžíce cukru
2 žloutky
100 ml mléka
citronová kůra
špetka soli
náplně – tvaroh s cukrem a žloutkem, povidla, maková náplň, ořechová náplň
50 g másla a 1 panáček rumu na potření, případně cukr moučka na posypání
Postup:
- Nejdřív si připravíme náplně. Do tvarohu, který bývá dost řídký, můžeme přidat lžičku vanilkového pudinkového prášku.
- Všechny suroviny zpracujeme do hladkého těsta, nenecháme kynout, ale hned rozválíme asi na půl cm.
- Z plátu těsta vykrájíme kolečka, naskládáme je na pečicí papír na plechu a dnem malé sklenky vytlačíme středový důlek. Dno sklenky vždy „omočíme“ v mouce, aby se nelepilo.
- Důlky naplníme náplněmi podle chuti a v troubě předehřáté na 180 stupňů upečeme, až okraje zrůžoví.
- Ještě teplé koláčky potřeme na okrajích rozpuštěným máslem s rumem, můžeme i celé poprášit cukrem moučkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.