Krtkův dort na plechu
Na krtka ale asi nic nezbyde…
Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
tři čtvrtě hrnku cukru
2 vejce
1 hrnek mléka
necelý hrnek oleje
1 prášek do pečiva
3 lžíce kakaa
náplň: 250 g tvarohu
2 malé kelímky zakysané smetany
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
300 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
2 sáčky vanilkového cukru
asi půl hrnku cukru
100 g hořké čokolády a případně 5-6 banánů
Postup:
- Vejce, cukr a olej rozšleháme dohladka. Přidáme mléko, prošleháme a promícháme s moukou, kakaem a kypřicím práškem.
- Těsto rovnoměrně rozetřeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem a pečeme při180°C asi půlhodiny. Necháme vychladnout.
- Uvaříme hustý pudink z prášku, mléka a 4 lžic cukru, necháme zchladnout.
- Do hladka umícháme tvaroh, vanilkový cukr a zakysanou smetanu. Postupně do toho vešleháme studený pudink, vmícháme smetanu ušlehanou do tuha, nahrubo nastrouhanou čokoládu a podle chuti dosladíme.
- Vychladlý korpus vydlabeme do hloubky asi 1-1,5 cm, ponecháme jen úzké okraje. Prohlubeň tence potřeme krémem, naklademe na něj podélně rozkrojené banány a všechen krém na ně rovnoměrně navrstvíme.
- Vydlabané drobky ještě rozmělníme a stejnoměrně je nasypeme na krém. Necháme nejlépe přes noc ztuhnout v chladu.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.