Mandarinkový dort

Chutný a osvěžující moučník.

Suroviny:

6 vajec

180 g moučkového cukru

100 g jemné dětské krupičky

80 g mletých vlašských ořechů

2-3 lžíce rumu

1 kávová lžička citronové šťávy

2 mandarinky

na špičku nože soli

1-2 šlehačky

2-3 lžíce cukru

tuk a strouhanka nebo mletý kokos do formy

Postup:

  1. Oddělíme žloutky a bílky, žloutky ušleháme s cukrem do pěny, průběžně přidáme rum a špetičku soli.
  2. Dobře omyté mandarinky ostrouháme, dužinu nadrobno nasekáme, odstraníme jadérka a vmícháme do žloutkové pěny.
  3. Pak přimícháme krupičku a mleté ořechy a nakonec tuhý sníh z bílků. Přikápneme trochu citronové šťávy.
  4. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a ve středně předehřáté troubě (175 stupňů) upečeme – trvá to asi 40 minut, uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené.
  5. Zcela vychladlý dort prořízneme a promažeme šlehačkou ušlehanou s trochou cukru. Máme-li víc šlehačky, ozdobíme s ní i povrch dortu. K dalšímu zdobení můžeme použít kompotované mandarinky.

Související

  • Kardinálovy řezy s mandarinkami

    Suroviny: Piškotové těsto: 1 vejce, 2 žloutky, 50 g cukru krupice, 40 g hladké mouky. Sníh: 3 bílky, 100 g cukru krupice. Dále je potřeba: marmeláda, 250 ml smetany...

  • Koláč z mandarinek

    Suroviny: 5 mandarinek, 250g drcených mandlí, 220g cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 6 vajec, tuk na vymazání formy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.