Kardinálovy řezy s mandarinkami

Suroviny: Piškotové těsto: 1 vejce, 2 žloutky, 50 g cukru krupice, 40 g hladké mouky. Sníh: 3 bílky, 100 g cukru krupice. Dále je potřeba: marmeláda, 250 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, moučkový cukr na posypání, ovoce.

Postup: Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Celé vejce, žloutky a cukr ušleháme do husté pěny a zlehka vmícháme mouku. Poté naplníme cukrářský sáček se špičkou sněhem a na polovinu plechu vyloženého pečícím papírem nastříkáme 4-5 pruhů po celé délce plechu, cca 2 cm od sebe. Vynecháme větší mezeru a totéž uděláme na druhé půlce plechu. Pak dáme do sáčku piškotové těsto a nastříkáme je do mezer mezi sníh. Těsto je řídké, takže se v mezerách rozlije. Takto vytvořené pásy jemně posypeme moučkovým cukrem a upečeme při 170-180°C asi 15-18 minut dorůžova. Vychladlé pásy obrátíme i s papírem na čistý papír nebo vál a papír, na kterém jsme pekli , sloupneme. Oba pláty potřeme vrstvou marmelády, jeden z horní a druhý ze spodní strany. Na spodní díl naneseme polovinu dotuha ušlehané smetany, poklademe ovocem, poté navrstvíme druhou polovinu ušlehané smetany a přiklopíme horní díl. Lehce přimáčkneme. Asi hodinu necháme odležet v ledničce a před podáváním poprášíme povrch moučkovým cukrem. Je potřeba řezat ostrým, nejlépe zoubkovaným nožem.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.