Kabanosová živáňská
Suroviny: kabanos, 2 cibule, česnek, plnotučnou hořčici a mletou sladkou papriku. Alobal na pečení.
Postup: Kabanos nařežte na kousky, nařízněte do mřížky, česnek nakrájejte na plátky, jednu cibuli nakrájejte na kolečka a jednu nadrobno. Připravte si alobal (asi 40 cm dlouhý) a asi ve čtvrtině od okraje nasypeme drobné kousky cibule, nasypeme třetinu česneku a posypeme paprikou. Kabanos ze všech stran pomažeme hořčicí a položíme navrch na hromádku na alobalu. Pokrademe česnekem ze všech stran, znovu posypeme sladkou paprikou a poklademe většími měsíčky cibule. Alobal opatrně nadzdvihneme, dobře zavineme, aby nám to nevypadalo, zatočte kraje a dáme do trouby. Zapékáme čtvrt hodiny.
Jíme rovnou z alobalu rovnou s čerstvým chlebem. Dá se udělat balíček pro každého zvlášť nebo jeden dohromady a pak rozdělit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.