Krkovička s pivní omáčkou

Suroviny: 4 větší plátky krkovice, trochu oleje, sůl, pepř, 12 tenkých plátků slaniny, 4 menší cibule nakrájené na kolečka, 6 stroužků česneku nakrájených na plátky, 1 černé pivo.

Postup: Krkovičku nebudeme naklepávat, jen ji osolíme a opepříme. Připravíme si celokovový kastrol o průměru asi 25 cm nebo malý pekáček. Na dno dáme kapičku oleje, rozetřeme a vložíme vedle sebe dva plátky krkovičky. Na každou tu krkovičku položíme tři plátky slaniny, na ně polovinu cibule a na cibuli povinu česneku. Stejným způsobem uděláme i druhou vrstvu. Nakonec vše zalijeme černým pivem až po horní vrstvu. Zakryjeme alobalem a pečeme asi 1 a půl hodiny v předehřáté troubě na 250 stupňů. Na posledních 5 minut alobal odkryjeme. Podáváme s čerstvým chlebem.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.