Lichtenštejnské käsknöpfle
Suroviny: 500 g mouky, 5 vajec, 1/2 lžičky soli nebo podle chuti, muškátový květ, 100 ml mléka, 200 g sýra (lépe je míchat několik druhů např. Gruyère nebo ementál, velká cibule.
Postup: Smícháme mouku a sůl. Pak přidáme vejce a vodu či mléko zvlášť rozmíchané v jiné misce a tuto směs přidáme do osolené mouky. Přidáme tolik vody, abychom dosáhli žádané viskozity těsta, které budeme moci protlačit přes otvory našeho cedníku - nejlépe cedníku s velkými otvory používaného pro přípravu halušek. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut odpočívat. Mezitím rozkrojíme cibuli na polovinu a každou polovinu nakrájíme na úzké proužky, které osmahneme na másle do světlehněda . Přivedeme k varu osolenou vodou ve větším hrnci. Těsto nalijeme do našeho cedníku s velkými otvory a plochou vařečkou je protlačujeme do vody. Když knedlíčky velikosti asi knoflíků vystoupí na povrch scedíme je na sítu. Na knedlíčky v misce a přidáme nastrouhaný sýr, posypeme je smaženou cibulí a podáváme. K tomu je výborná jablečná omáčka ( v mixéru rozmixujeme 4 oloupaná jablka se 4 lžícemi citrónové šťávy a se čtyřmi lžícemi cukru. Těsně před koncem mixování přidáme jogurt).
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Petr Novotný!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka