Jihočeská šupitalka a zavrcelka

Suroviny: 2 krajíce staršího chleba, kmín, sůl, 2dc mléka, 1 vejce, kořenová zelenina, česnek.

Postup: Chleba nakrájíme na kostičky a zalijeme ho studenou vodou. Když se rozmočí tak ho dáme vařit s troškou soli, kmínem a se strouhanou zeleninou. Chleba rozšleháme, přilijeme mlíko s rozšlehaným vejcem a necháme vše přejít varem. Polévku můžeme nakonec dochutit rozetřeným česnekem se solí.

Zavrcelka

Suroviny: 100g kořenové zeleniny, 1 vejce, lžíce hladké mouky, sůl, pažitka nebo petrželka.

Postup: Nakrájenou zeleninu uvaříme v osolené vodě do měkka, potom pomalu vidličkou vmícháme řídké těsto z hladké mouky, vejce, špetky soli a trochu vody. Necháme přejít varem a okořeníme sekanou pažitkou a petrželkou.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.