Grilovaný balkánský sýr
500g balkánského sýra, 20g másla, 2dc oleje, 5 plátků rajčat, špetka sladké papriky, kousek zelené petržele, případně i pálivá paprika (kdo má rád ostřejší jídla). Sýr naložíme na několik hodin do studeného mléka nebo vody (kvůli odstranění zbytečné soli). Poté jej nakrájíme na plátky o tloušťce 1cm a váze cca 120g, které potřeme olejem a položíme na papír na pečení. Posypeme sladkou paprikou a položíme na ně kousek másla, plátek rajčete a kousek zelené petržele. Můžeme přidat i pálivou papriku. Zabalíme do papíru a namočíme ve studené vodě (balíme každou porci zvlášť). Pečeme na roštu do změknutí sýra. Ihned servírujeme s chlebem, pivem nebo aromatickým bílým vínem. Alternativa - je možné použít sýr typu Hermelín, ten není nutné nakládat do mléka či vody, doporučuji jen podélně rozkrojit na dvě tenčí kolečka a kořenit z té rozkrojené strany (tedy položit plísní na papír, řezem nahoru).
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka