Koláč s rebarborovou náplní
Nepropásněte rebarborovou sezónu!
Suroviny:
500 g rebarbory
1 balíček listového těsta (250 g)
2 vaničky tvarohu
200 g cukru
2 vejce
1 vanilkový pudink (prášek)
1 vanilkový cukr
1 lžíce másla
půl litru mléka
Postup:
1. Rebarboru sloupneme, nakrájíme na kousky, zasypeme polovinou cukru, malinko podlijeme a krátce povaříme, aby změkla.
2. V troše mléka rozmícháme pudinkový prášek, přidáme vejce, zbytek cukru a vanilkový cukr a ušleháme. Pak přidáme tvarohy a máslo a ušleháme hladký krém.
3. Listové těsto na pomoučeném válu rozválíme, vyložíme jím dortovou formu a zvedneme těsto i na boky.
4. Dno několikrát propíchneme vidličkou, nalijeme na něj půl krému, rozprostřeme na to měkkou rebarboru, zalijeme druhou polovinou krému a ve středně předehřáté troubě pečeme – asi 40-45 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.