Banánový koktejl s vaječným koňakem
Sladká tečka po slavnostním obědě, kaloricky je to skoro celé jídlo.
Suroviny:
3 pěkně zralé banány
tři čtvrtě litru mléka
4 malé panáčky vaječného koňaku
vanilková zmrzlina – 4 porce
šlehačka – 4 velké lžíce
cukr podle chuti
strouhaná čokoláda na ozdobu
Postup:
1. Do sklenic nalijeme vaječný koňak.
2. Rozmixujeme banány s mlékem, podle chuti osladíme, přidáme zmrzlinu, rozmixujeme a rozdělíme do sklenic.
3. Nakonec ozdobíme čepičkou ze šlehačky a strouhanou čokoládou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.