Nejznámější severočeské značky: spodní prádlo značky Jäger

Každý ví, že jégrovky je lidové pojmenování pro spodky. Málokdo ale tuší, že pan Jäger, podle něhož se teplé spodní prádlo v českých zemích nazývá, je skutečnou postavou a že navíc vyráběl své slavné jégrovky v Ústeckém kraji. Ty jediné pravé spodky „jégrovky“ začal vyrábět roku 1881 v Krásném Buku. 

První jégrovky mohly spatřit světlo světa už roku 1876, kdy rodák od Velkého Šenova, čerstvě vyučený pletař Gustav Adolf Jäger, začal vyrábět na zapůjčených strojích v malé továrničce v Krásné Lípě. Teprve rok 1881 však lze považovat za datum položení základu jeho budoucí velkotovárny pleteného a stávkového zboží. Továrník tehdy koupil usedlost v Krásném Buku u Krásné Lípy.

Větší část výroby se ale neodehrávala v továrně, nýbrž v domcích pletařů z okolí, ale i z Doks či Bohosudova. Továrna se úspěšně rozvíjela, v roce 1892 dokonce otevřela zahraniční pobočku v saském Ebersbachu specializovanou na dětské šaty a sportovní oblečení. V té době Jäger koupil i parní stroj a stroje na výrobu punčoch. Přesto ještě roku 1908 zaměstnával 400 domkářských dělníků a v továrně pracovalo 300 lidí, zpracovali 140 tun bavlny, ovčí vlny, hedvábí a krepu.

Prací souprava - necky, valcha, mýdlo s jelenem a Jägerovy spodky

Sortiment zahrnoval bezešvé dámské punčochy, pánské ponožky, dětské punčocháče, kazajky, noční košile a samozřejmě slavné spodky, a to ve verzi trikotu i kalhot. Jäger měl obchodní zastoupení v Praze, Budapešti, Vídni, Lvově, Varšavě, Terstu, Bukurešti i v Paříži. Proslulost získaly jeho spodky hlavně za 1. světové války, kdy je dodával pro rakouskou armádu.

Gustav Adolf Jäger byl úspěšný, například si mohl roku 1901 koupit jako jeden z prvních v Čechách automobil, byl to francouzský vůz Dedion Bouton. V Krásné Lípě si nechal vystavět reprezentativní vilu, která stojí dodnes. Předal podnik juniorovi a zemřel na vrcholu podnikatelského žebříčku roku 1927.

Firma přežila hospodářskou krizi i válečnou výrobu za okupace. Roku 1945 však podléhala coby německý majetek znárodnění a o dva roky později stát výrobu v Krásném Buku definitivně zastavil. Část strojů byla převezena, zbytek skončil ve šrotu. Slavná značka ale nezanikla. Rodina oživila výrobu pleteného zboží i po odsunu v novém domově v Bavorsku. Už nikdy ale nedosáhla takové proslulosti.

V českých zemích přitom má jméno Jäger stále zvučný tón. Nejenže si ho v hantecu přivlastňují Brňáci, ale běžně se toto pojmenování oděvu dál používá. Vášnivé diskuse na stránkách new.moda.cz předpovídají ‚hnusným a tlustým‘ jégrovkám brzký konec, prý je vystřídají pánské punčocháče. I motorkáři se vzdávají jégrovek ve prospěch termoprádla.

Slavný desetibojař Tomáš Dvořák ale naopak jmenoval jégrovky mezi tím nejdůležitějším, co s sebou vozí na závody do chladného Estonska. Také vybavení průzkumných a výsadkových jednotek české armády zahrnuje nezbytné jégrovky. Ostatně posledním hitem v oboru teplého spodního prádla jsou „komfortní jégrovky“ za 1290 korun.

autor: Martin Krsek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.