Nejznámější severočeské značky: Houdek

Od roku 1993 udivuje české spotřebitele logo na dovážených bavorských uzeninách – Houdek. Nezní to zrovna německy, byť jde o jednoho z největších výrobců uzenin v Německu.

Svůj počátek vzala firma v Ústí nad Labem – v roce 1926 tu bratři Robert a Rudolf Houdkovi založili malou výrobnu vuřtů a uzenin, k tomu měli na Mírovém náměstí krámek, a právě tady se zrodila legenda – Houdek kabanos.

Firma dodnes na svém webu propaguje tuto tradiční českou rodinnou recepturu. Možná právě i oblíbený kabanos přispěl k mohutnému rozvoji firmy – před válkou už měl Houdek 300 zaměstnanců a v roce 1940 vybudoval vlastní učňovské středisko.

Těžké časy čekaly firmu ve válce – přísný přídělový systém zřejmě vedl k různým machinacím ve výrobě, a tak jeden z Houdků krátce pobyl i v litoměřické věznici za šmelinu.

Pověstné ale byly například Houdkovy válečné zelné klobásy – prý velmi chutné, ačkoli obsahovaly minimum masa. Musely se ale jíst teplé, za studena veškeré chuťové kouzlo vyprchalo.

To nejhorší na Houdky teprve čekalo – bombardování města na konci války zničilo řeznictví, v jeho sklepích zahynulo 17 řezníků – otrávili se čpavkem ze zničeného chladírenského zařízení, a protože se Houdkové, přes evidentně nějaké české předky, už ve 30. letech hlásili k německé národnosti, byli po válce v první vlně odsunuti.

Usadili se v bavorském Starnbergu a jejich podnikatelský duch zvítězil i tady. Nejdřív koupili vagon obnošených bot, nechali je spravit a se ziskem prodali.

Už v roce 1949 měli nový kapitál a rozjeli malou masovýrobu – objížděli okres jedním náklaďákem, rozváželi uzeniny a znovu zabodoval jejich „český“ kabanos.

V polovině 60. let už Houdkové budují velkovýrobu a v 70. letech zásobují celé Horní Bavorsko. V té době se jméno Houdek znovu připomnělo Ústečanům – v socialistickém hospodářství chybělo maso, a tak se nakupovalo i v západním Německu. V řeznictví na Mírovém náměstí se pak objevila vepřová kýta s razítkem Houdek – West Germany.

Od 90.let zaregistroval Houdek šest obchodních známek pro Českou republiku – jeho produkci najdete třeba pod logem Ho-Pi nebo Houdek Bohemia, včetně vyhlášeného tradičního kabanosu. Jméno Houdek přežilo a Houdkové ve vedení firmy také – i dnes jsou to bratři – ne už Robert a Rudolf, ale Wolfgang a Rudolf.

autor: Martin Krsek
Spustit audio