NEJ Ústeckého kraje: první televizní signál

18. prosinec 2018

Ano, je to tak: první televizní signál na našem území přenášela právě kamenná děčínská rozhledna na Sněžníku – byly to olympijské hry v roce 1936.

Musíme si ale uvědomit, že to nebylo bůhví co. Televize a televizní přenosy byly před více než 80 lety ještě v plenkách.

Samotná rozhledna na Sněžníku byla vystavěna v roce 1864 a řadí se tak mezi nejstarší stavby svého druhu na území naší republiky.

Rozhlednu nechal postavit kvůli zaměřovacím pracím hrabě Thun. Původně zde měla stát obyčejná trámová věž. Naštěstí se hrabě rozhodl pro kamennou variantu a dokonce ji hned od počátku nechal otevřenou turistům. Dokonce zde bydlel i strážce věže, který turistům za poplatek ukazoval okolí.

Rozhledna na děčínském Sněžníku měla ale namále – byla sice jednou z nejnavštěvovanějších, ale chatu pod ní zdemolovali vandalové v 80. letech minulého století.

Ani samotná věž na tom nebyla o moc lépe. Naštěstí se v roce 1992 se podařilo sehnat 2 miliony korun a rozhledna byla zachráněna. Dokonce od roku 1999 opět funguje nově zrekonstruovaná chata u rozhledny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.