NEJ Ústeckého kraje: nejsevernější obec České republiky

14. prosinec 2018

Lobendava je nejsevernější obcí České republiky. Pod Lobendavu patří Osada Severní, a to je nejseverněji se nacházející osada na území Česka. Taky se jedná o místo, kde se Česká republika nejvíce přibližuje moři.

Baltské moře se odtamtud nachází vzdušnou čarou pouhých 300 kilometrů – přesně v místě nad místní částí Severní, kde leží Buková hora. Tady taky najdete táhlou zalesněnou žulovou výšinu, přes jejíž severní svah prochází státní hranice s nejsevernějším místem České republiky.

Logo

Často se můžete dočíst, že samotná lobendavská osada Severní je přímo nejsevernějším bodem České republiky, ale pravda to není. Nejsevernější bod naší republiky, tedy tzv. „Nordkapp“, je hraniční kámen na česko-německé hranici.

Aby vás nic nemátlo, byl zde v roce 2013 odhalen pamětní obelisk a malé odpočívadlo vybudované našimi německými sousedy.

Historické prameny tvrdí, že první písemná zmínka o obci pochází z roku 1449. Původní jméno Lobendov má základ ve staroslovanském Lubyja, což v překladu znamená „krásný potok“. Leží v nadmořské výšce 344 metrů v údolí Lučního potoka a podle dat z roku 2018 v obci žije 291 obyvatel.

Mimochodem: nejvíc obyvatel zde žilo na počátku 20. století. V roce 1910 se v Lobendavě nacházelo 285 domů a žilo zde 1712 lidí.

Spustit audio