NEJ Ústeckého kraje: první budova s dálkovým vytápěním

13. březen 2019

První pokusy o ústřední topení začaly na počátku 20. let minulého století. Nejstarší dálkové topení v bývalém Československu bylo nakonec vybudováno v Ústí nad Labem.

Píše se rok 1922 a v bývalém Československu nastal velký technický průlom ve vytápění. Tehdy přestala v budově největší školy ve městě, kde dnes sídlí muzeum, fungovat kotelna. Přes ulici se nacházela elektrárna a její techniky napadlo, že by do topné soustavy školy mohli potrubím přivést páru.

Muzeum města Ústí  nad Labem

Nápad to byl na tehdejší poměry velice odvážný a zprvu narazil na odpor radních města. Tehdejší starosta Leopold Pölzl přesto záměr prosadil, a proto se ještě roku 1922 stala teplárna součástí městské elektrárny.

Parní síť tak začala vytápět nejenom školu, ale i městské divadlo nebo lázně. Později se k teplárně připojila i Masarykova nemocnice a většina veřejných budov v centru Ústí nad Labem.

Už tehdy bylo teplo z teplárny finančně velmi výhodné – to potvrzují i historikové, kteří v dobových knihách nalezli zmínky, jak si dálkové topení z ekonomických důvodů nechali zavést i někteří majitelé soukromých domů.

Spustit audio

Související