Litoměřický archiv vystavil na jeden den velkou vzácnost – nejstarší tištěnou mapu Čech

16. květen 2018

V Litoměřicích byla 16. května k vidění 500 let stará mapa Čech. Lidé si mohli přijít prohlédnout originál takzvané „Klaudyánovy mapy“ do oblastního archivu. Vystavena byla u příležitosti konání konference na téma „Mikuláš Klaudyán – 5 století od vydání první tištěné mapy Čech“.

„Ta ruční práce, i to písmo, to je něco úžasného,“ diskutují nad originálem mapy v jednom ze sálů oblastního archivu v Litoměřicích paní Jana a Marta.

Dalšího návštěvníka, Tomáše Hurycha, zajímá spíše poselství mapy samotné: „Autor chtěl zanechat politicko-kulturní, nebo spíš politický odkaz. Ukázal na ten rozkol.“

Klaudyánova mapa je nejstarší dochovanou mapou naší země, zveřejněna byla v roce 1518. Archiv ji vystavil u příležitosti konference o Mikuláši Klaudyánovi a jeho díle pouze 16. května od 14 do 17 pro běžné návštěvníky.

Kdo byl vlastně Klaudyán? „Příliš informací o něm nemáme – víme, že byl lékař, napsal pár tisků a vytvořil tuto mapu. Žil v Mladé Boleslavi, kde byla tiskárna, a také víme, že se hlásil k Jednotě bratrské,“ vypočítává historik Filip Hrbek z ústecké univerzity.

Spustit audio