Teplickou termální vodu využívali už Keltové aneb nejstarší radonové lázně v Česku

17. prosinec 2018

Teplické radonové lázně patří mezi nejstarší ve střední Evropě. O léčivých účincích zdejší vody věděli už staří Římané a Keltové.

Sám Richard Wagner v dopise své sestře napsal: „Ach, tyhle Teplice se svým vzdálenějším okolím, to je opravdu to nejkrásnější, co znám!“ Aby ne, vždyť lázeňské město Teplice patří mezi jedno z nejkrásnějších měst na severu Čech.

Teplické lázně vznikly díky objevu jedinečné termální vody hydrogenuhličitano-sírano-sodného typu s bohatým obsahem minerálů a příměsí radonu rovněž spojuje tři léčivé vlastnosti: teplotu, mineralizaci a obsah radonu.

Déšť z Krušných hor totiž proniká do hlubin země, kde intenzivně vstřebává teplotu, mineralizaci a léčivé vlastnosti. A právě dnes, po 18 tisících letech působení, se z něj stala jedinečná teplická termální voda s opravdu významným léčebným potenciálem.

Podle historiků už Římané a Keltové teplické prameny znali a využívali – už z počátku našeho letopočtu totiž pocházejí první důkazy o využívání teplické termální vody.

Podle známé legendy teplické prameny objevuje až o necelých 800 let později, tedy v roce 762, kulhající prasátko, respektive jeho pasáček.

Poprvé se zde voda začne využívat k léčebným účelům v roce 1154, kdy česká královna Judita, matka Přemysla Otakara I., zakládá klášter „ad aquas calidas“, což v překladu z latiny znamená „u teplých vod“.

A konečně roku 1580 se v Teplicích stavějí první lázeňské domy – proto dnes teplické radonové lázně patří mezi ty nejstarší ve střední Evropě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.