Teplické lázně začínají stavět Thermalium u lázeňského domu Beethoven

3. listopad 2017

Vedle lázeňského domu Beethoven v Teplicích si dělníci připravují staveniště. Nejdřív zbourají přístavbu s bazénem a pak začnou stavět tak zvané Thermalium. I proto bude lázeňský dům Beethoven od pondělí (6. 11.) uzavřen. Lázně Teplice chtějí podle svého vedení navýšit kapacitu bazénů s léčivou vodou a držet krok s moderními trendy v oboru.

Místo jednoho bazénu pro 25 lidí budou dva pro celkem 80 návštěvníků. Budou se koupat -jako dosud - přímo v léčivé vodě z Pravřídla.

„Budou tam moci využít různých perliček, masážních trysek, chrličů, a tak dále. Pro příznivce rychlejšího pohybu ve vodě bude připraven druhý bazén, kde bude voda chladnější. Tam bude prostor pro plavání,“ přiblížila obchodní ředitelka Lázní Teplice Yveta Slišková.

V Thermaliu bude také několik druhů saun a sněhová místnost. Prostředí nebude podle architekta Petra Sedláčka připomínat koupelnu, ale lázeň. Tomu bude odpovídat i výzdoba – například v rozích jednoho z bazénů budou dvě sochy, které byly dosud v parku u Beethovena. Pasáček a dívka nabírající vodu.

Hlavy lvice jsou z roku 1583. Lázně Teplice tomuto motivu dají v Thermaliu prostor jako dalšímu symbolu lázní. Tím prvním je prasátko

„Jsou to sochy akademického malíře Skopového – někdy z 50., 60. let. Byly součástí fontány, která byla na dnešním parkovišti před Beethovenem. Měly symbolizovat objevení a přijetí Thermy,“ řekl Sedláček.

Novou budovu vyzdobí také motiv lvice. Právě čtyři bronzové hlavy lvice si majitel panství nechal u drážďanských kovotepců vyrobit v roce 1583 jako chrliče léčivého pramenu. Jsou na kašně, která je u balneoprovozu.

Na svém místě podle generálního ředitele Lázní Teplice Radka Popoviče ale nezůstane: „Potřebujeme balneoprovoz zrekonstruovat, proto první věc, která musí ven, je zmíněná kašna. Před rekonstrukcí ji musíme vytáhnout střechou, a její finální místo bude na střeše Thermalia, kde by měla být odpočinková terasa.“


Výstavba Thermalia bude stát zhruba 200 milionů korun a rekonstrukce balneoprovozu dalších 50 milionů. Firma většinu nákladů pokryje z úvěrů. Kvůli stavebním pracím bude od pondělí zavřen lázeňský dům Beethoven.

„My jsme schopni otevřít lázeňský dům Beethovena a ještě nemít hotový bazén. Na druhou stranu bez balneoprovozu nejsme schopni fungovat. Takže tam bychom chtěli, aby ta rekonstrukce trvala čtyři měsíce. Po tu dobu dáváme klienty do ostatních lázeňských domů. Bazén by pak měl začít fungovat někdy během léta,“ upřesnil ředitel Popovič.

Kromě pacientů budou moci v Thermaliu relaxovat a využívat vodu k léčbě pohybových problémů i ostatní lidé z Teplic.

autor: hau
Spustit audio