NEJ Ústeckého kraje: od 16. století vydala Mariánská skála přes 700 vzorků horniny. A těží se tam dodnes

23. listopad 2018

Přes 700 vzorků horniny z jedné skály. I takové geologické poklady najdete v Ústí nad Labem. Mariánská skála nebo také Mariánský vrch je opravdovou dominantou, kterou při příjezdu do města od Děčína nepřehlédnete.

Spolu s protilehlou pravobřežní skálou Kramolna vytváří tzv. „Ústeckou bránu“. Jak už bylo naznačeno, jedná se o velmi významné naleziště různých vzácných minerálů.

Mariánskou skálu tvoří sodaliticko-natrolitický trachyt, ale pokud nejste geologové, známější vám bude termín znělec.

Historická fotografie Mariánské skály

Složení horniny je natolik specifické, že dalo podnět k vytvoření zvláštního pojmenování marienbergit, podle německého názvu Mariánské skály.

Mariánská skála vznikla podle geologů před 20 miliony let. Od 16. století se tu lámal kámen. Ve velkém začal kamenolom fungovat v 19. století. A těží se dodnes.

Své současné jméno skála dostala až v 17. století. V roce 1680 totiž obyvatelé města, vděční za ukončení morové epidemie, postavili na vrcholku kapličku na počest Panny Marie.

V roce 1938 se zde začal budovat tunel, který nikdy nebyl dokončen, ale v roce 1944 bylo torzo tunelu přeměněno na kryt. A také místo pro vysílačku, která fungovala hlavně v prvních poválečných dnech v roce 1945 a byla základem pozdějšího regionálního vysílání, které dnes znáte jako vysílání Českého rozhlasu Sever.

Bývalý protiatomový kryt v Mariánské skále by si mohli první návštěvníci prohlédnout už na podzim 2018
Spustit audio

Související