Mariánský most – ústecká dominanta a jedna z nejkrásnějších staveb světa 90. let 20. století

13. listopad 2018

Majestátní Mariánský most je nejmladším ze tří mostů přes Labe v Ústí nad Labem. Patří k nejkrásnějším mostním konstrukcím na světě.

Stavby vyhodnotila anketa prestižního časopisu Structural Engineering International. Město v něm v roce 1998 získalo nejenom novou důležitou dopravní spojnici mezi levým a pravým břehem řeky, ale zároveň novodobou dominantu.

Most roku 1999 získal Cenu Evropské asociace ocelových konstrukcí. Další ocenění získal krátce po dokončení – Mezinárodní asociace pro mosty a stavební inženýrství ho zařadila mezi 10 nejlepších staveb světa posledního desetiletí.

Most tvoří dva 60 metrů vysoké pylony, z každého jednostranně vychází 15 ocelových lan, které nesou mostovku. Ta je 179 metrů dlouhá. Jejich výška má být shodná s výškou ústeckého kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Most je zčásti ocelový, zčásti železobetonový a váží 3500 tun. Návštěvníci jej naleznou na severním okraji města, kde slouží jako jeho hrdá a elegantně tvarovaná brána.

Pro jméno mostu, které vyhrálo, tedy Mariánský most, hlasovalo v anketě 93 lidí. Mezi další možnostmi, jak se most mohl jmenovat, patřily např. Most barikádníků, Harfa, Vidlák, Moby Dick, Manhattan, Semtammost nebo Most 7. pětiletky.

Most odolal velkým povodním v letech 2002, 2006 a 2013, ale bohužel ne vždy dokázal plnit funkci spojení mezi Střekovem a dalšími částmi Ústí nad Labem.

Mariánský most tyčí majestátně nad Labem právě 20 let a stále patří mezi ty nejkrásnější dominanty města.

Spustit audio