NEJ Ústeckého kraje: Nejznámější myslivec

3. leden 2019

Tím nejznámějším myslivcem u nás, a možná i na celém světě, není neohrožený muž v zeleném, ale lahodný alkoholický nápoj jantarové barvy. Vyráběl se přes150 let v krásnobřezenské likérce.

Stará myslivecká je zcela unikátním ryze českým nápojem s bohatou historií.

Historikové o ní mluví v souvislosti z 16. stoletím, ovšem legenda o vzniku značky vykresluje pány Bramsche a Eckelmanna jako zanícené lovce, kteří velmi často pobývali na loveckém zámečku a účastnili se honů.

Během jedné takové lovecké výpravy údajně nabídl vrchní myslivec panské družině na zahřátí jakýsi lahodný nápoj vlastní výroby z žitného destilátu a úspěch byl tak obrovský, že si Eckelmann žádal od myslivce recepturu.

Ale pozor, tento legendární myslivec nechtěl recepturu prozradit do té doby, než se stane tváří tohoto úžasného nápoje. Tolik tedy legenda.

Co ale můžeme říct na 100 % je to, že továrna na výrobu „Staré myslivecké“ byla zapsána 15. března 1848 v Krásném Březně.

Myslivecká se nejdřív jmenovala „Alter Korn“, tedy „Stará žitná“, ale hned od počátku byl na etiketě usměvavý pán v zeleném klobouku.

A samotný název „Stará myslivecká“? Ten se ustálil až po druhé světové válce.

„Stará myslivecká“ se už v ústecké čtvrtí Krásné Březno nevyrábí. Společnost Granette přestěhovala výrobu do Prostějova na konci března 2012.

Spustit audio

Související