Mystery a Noc a den
Suroviny: 1 litr slivovice (můžeme nahradit i vodkou), 1 litr bílého vína, 3-4 dc rumu, 400g cukru, šťáva ze 4 citrónů, plátky ze 4 citrónů.
Postup: Vše smícháme a necháme odstát minimálně 4 dny. Pak vše přecedíme.
Noc a den
Suroviny: Salko, rum, šlehačka a strouhaná čokoláda.
Postup: Do vyšší sklenice nalijeme do poloviny slazené mléko, velmi pomalu tam nalijeme stejné množství rumu, ozdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.