Mobilní telefon a my

15. srpen 2013

Dnes už nám nepřijde ani divné že někteří z nás nejsou schopni bez mobilního telefonu v kapse jít vysypat ani odpadky. Přemýšleli jste někdy nad tím, kolikrát denně vezmete telefon do ruky a podíváte se na displej?

Jeden světově známý finský výrobce mobilních telefonů a několik operátorů si nedávno nechali, nezávisle na sobě, udělat průzkumy, aby zjistili, jak často vezmeme do ruky mobilní telefon.

Výsledky průzkumů se tentokrát vzácně shodovaly. Vyplývá z nich, že běžný uživatel vezme do ruky mobil 150krát. Majitelé takzvaných smartphone, nebo-li chytrých telefonů, dokonce 200krát denně.

I když vám tato čísla můžou připadat jakkoliv přehnaná, něco na nich opravdu bude. Mobilní telefony dnes už neslouží jen pro volání a posílání SMS zpráv. Je to vlastně malé multimediální zařízení, které se umí připojit na internet.

Nejčastěji stále rozsvítíme displej kvůli hovorům a textovkám. V průměru je to 45krát za den. Sami odešleme šest textovek a stejný počet přijmeme. Některé SMS rozepíšeme a odešleme později, ke starším se vracíme a čteme si je znovu. Dohromady je to číslo dvacet tři.

Průměrný uživatel mobilního telefonu volá 6krát denně. Zbytek jsou zmeškané, neuskutečněné nebo odmítnuté hovory. 5krát denně se taky podíváme na telefon, jestli nám někdo nevolal. Kvůli volání je to tedy 22krát.

Dalším nejčastějším důvodem je kontrola času - celkem 18krát denně. Budík nebo fotoaparát strhnou naši pozornost za den 16krát. Mobilním telefonem sice pořídíme v průměru jen jednu fotku denně, poté ji ale kontrolujeme, posíláme a ukazujeme našemu okolí.

Kvůli hudebnímu přehrávači se na telefon podíváme 13krát denně a podobné je to v souvislosti s hraním her. Dalšími nejčastějšími důvody, proč vezmeme do ruky mobilní telefon, jsou například kalendář, video, webový prohlížeč a hledání na internetu nebo informace o stavu baterie.

Zajímavé je, že sociální sítě, jako třeba facebook, nás donutí probudit mobil podle průzkumů jen 9krát denně. Zmíněné průzkumy se zaměřily na všechny uživatele, sociální sítě na mobilním telefonu si ale zamilovali hlavně mladí. Z toho tedy vyplívá, že v reálu ta čísla u mladých lidí můžou být mnohem vyšší.

A co vy zkusili jste si někdy, třeba jen na jeden den, vypnout mobilní telefon a úplně na něj zapomenout?

autor: Milan Král
Spustit audio