Medovník Pavlíny Berzsiové

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich od plic znectil kolegy, kteří doporučují nahradit limetku citronem a citron octem. To Pavlína Berzsiová, profesionální cukrářka a mimochodem i viceprezidenta Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, je mnohem smířlivější a tolerantnější. Slávka Brádlová se zeptala, jak ona vnímá inspiraci zahraničím…

„Inspirace ze světa musí být... Měli bychom si ten moučník přizpůsobit naší chuti. Možná že kdo by ochutnal pravé italské tiramisu, tak by řekl, že je to nějaké divné – tučné, tuhé...“ vysvětluje Pavlína Berzsiová.

A co říká na medovník, hit posledních let? „Je škoda, že se k nám medovník dostal z ciziny, že jsme si neudělali nějaký svůj, protože tradice medu je u nás veliká a perníků a medových těst je mnoho...“ říká Pavlína Berzsiová a dodává: „Potřebujete k tomu trochu zručnosti a zkušenosti, ale kdo do toho jednou pronikne, tak zjistí, že se to dá připravit i doma bez problémů. Kdo se tomu chce věnovat, musí vědět, že u toho ten čas stráví, že to nebude „šup šup“ za pět minut hotové...“

A jen tak na okraj - na medovníku je ještě jedna věc horší, než dlouhodobá příprava - ta rychlost, s jakou mizí ze stolu...