Martinské rohlíčky podle Anuše

Tradiční postup… Suroviny a postup: Utřeme 15 dkg měkkého másla a 6 dkg cukru, přidáme citrónovou kůru a 2 žloutky. Do 250 ml vlahého mléka nadrobíme 3-4 dkg droždí, přidáme lžičku cukru, necháme vzejít kvásek. Do mísy s utřeným máslem přidáme půl kg hl. mouky, přilijeme vzešlý kvásek, trochu osolíme a vypracujeme tužší těsto, poprášíme moukou a dáme do tepla kynout. Těsto pak rozdělíme na 8 kusů, každý vyválíme, rozkrojíme na čtvrtiny, k hornímu okraji dáme makovou nádivku, růžky těsta malinko přehneme dovnitř a stočíme do rohlíku, necháme ještě čtvrt hodiny na plechu kynout, potřeme vajíčkem a ve vyhřáté střední troubě upečeme dozlatova. Na podnosu pak ještě pocukrujeme.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER A HANA KAUCKÁ!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.