Lužické hory: Z Krompachu přes Jánské kameny na Hvozd

15. březen 2021

Pokud se chcete projít po Lužických horách, nadýchat se čerstvého vzduchu a rozhlédnout se po kraji, pojďte s námi na výlet. Projdeme Krompach, Jánské kameny a vyběhneme na Hvozd.

Z Krompachu v Lužických horách, pod horou Hvozd, nebudeme zas tak moc pospíchat – v klidu si ho projdeme, protože je tu opravdu nádherně.

Uvidíte krásné louky, udržované podstávkové chalupy, a tři prastaré tisy červené. Nejstarší, zhruba 500 let starý, má obvod kmene 425 centimetrů.

Z Krompachu pak pomalu vyrazte po žluté turistické značce na Janské kameny. Čtyři čedičové masivy působí dojmem, že je postavil člověk. Říká se jim také Čertovy zdi. Nejmohutnější útvar je 10 metrů vysoký a 25 metrů dlouhý.

Vede kolem nich i naučná stezka Jánské kameny. Je určena pouze pro pěší turisty – dlouhá je jen kilometr a není fyzicky náročná. Vede lesem a při skalách.

Logo

Jednotlivé informační tabule seznamují turisty – čtenáře s lokalitou, její historií, květenou, faunou i geologií. Texty jsou psány česky i německy a jsou doplněny fotografiemi.

Na první skále je vyhlídková plošina s kouzelným výhledem do Horní Lužice. No a na Hvozd, kopec dvou vrcholů, je to z Janských kamenů coby kamenem dohodil – no, konkrétně zhruba tři kilometry.

Na jednom vrcholu ve výšce 750 m n. m. je umístěn kříž a je z něj kruhový rozhled do kraje – nejen na Lužické hory, ale i na Krkonoše a České středohoří.

Celý vrcholový hřbet je dlouhý půl kilometru. Severní vrchol je na saském území a je na něm rozhledna.

Spustit audio

Související