Černá stavba vyrostla nedaleko Kytlic v chráněné krajinné oblasti Lužické hory

30. říjen 2020 14:14

Na černou stavbu na vrcholu kopce Sokol u Kytlic na Děčínsku upozornil člen vlčích hlídek při své obchůzce v Lužických horách. Správa tamní chráněné krajinné oblasti stavbaře vyzvala k jejímu odstranění, ten ale neposlechl. Teď celou věc šetří stavební úřad v České Kamenici.

Budovu v lesích Lužických hor postavil nájemce honitby. Nikoho se neptal a o žádná povolení nežádal. To ale možné není, byť tvrdí, že se jedná o loveckou vyhlídku, něco jako posed.

Místo si pronajal od Lesů České republiky. Podle mluvčí společnosti Evy Jouklové ale o výstavbě chaty společnost nevěděla.

„Jde o černou stavbu, kterou jsme nepovolili. Informovali jsme o ní stavební úřad v České Kamenici, který věc prošetřil a zahájil stavební řízení o odstranění stavby. Toto řízení ještě není pravomocně ukončené,“ shrnula Jouklová.

Stavebník tvrdí, že jde o něco jako posed

Výstavba chaty se nelíbí ani správě CHKO Lužické hory, která nařídila stavbu odstranit. To se ale nestalo – stavebník využil zákonné možnosti požádat stavební úřad v České Kamenici o dodatečné povolení stavby.

Stavebník se teď bude snažit získat všechna potřebná povolení zpětně. Tvrdí sice, že se jedná o posed nebo objekt, kde myslivci číhají na zvěř, podle správy CHKO je to ale srub s vyhlídkovou terasou a zastavěnou plochou zhruba 50 metrů čtverečních, který má uvnitř i místo na přespání.

Černá stavba v CHKO Lužické hory

„Připadá nám to jako stavba pro rekreaci, nikoliv jako myslivecké zařízení. Je to na hranici první zóny, ve druhé zóně, na pasece, která má být zalesněná. Stavba navíc ani svými parametry neodpovídá stavbám, které se povolují v CHKO. Takže my trváme na odstranění stavby. Zatím nevím, proč bych měl dát souhlas k dodatečnému stavebnímu povolení,“ shrnul vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Lužické hory Tomáš Besta.

Dodal také, že vidí tento postup jako zdržovací taktiku. Na dodatečné povolení stavby bude nutné sehnat několik vyjádření dotčených úřadu, na každé vyjádření má úřad nějakou lhůtu, a tak bude moci srub jeho stavebník několik měsíců, možná i let, bez povolení užívat.

Podobně je to například s černou stavbou v přírodním parku Dolní Poohří nedaleko Budyně nad Ohří. Vloni v létě tam bez povolení začal vyrůstat dům. Než teď po roce příslušný stavební úřad ukončil řízení o dodatečném povolení stavby, dům je i přes vyslovený zákaz hotový.

Stavebníci se proti rozhodnutí odvolali a věc tak ve stavu, kdy dům stojí, budou dál řešit další instituce.

Spustit audio

Související