Libochovický stavební úřad zahájil řízení o odstranění černé stavby v přírodním parku Dolní Poohří

8. říjen 2019 13:40

V přírodním parku Dolní Poohří roste u Budyně nad Ohří bez povolení dům. Je ve volné krajině, která má zůstat neobydlená. Úředníci se stavbou nesouhlasí. Bez ohledu na jejich stanoviska tam ale dělníci pracují. Stavební úřad v Libochovicích proto teď zahájil řízení o odstranění stavby.

Majitelkou pozemku, na kterém roste dům, je Lenka Brůnová. Oplocené staveniště ale zabírá i jeden pozemek, který patří podnikateli Miloslavu Šárovi. Ten Českému rozhlasu Sever do telefonu řekl, že se stavbou nemá nic společného, a že svůj pozemek prodává paní Brůnové.

Úřady nicméně potvrdily, že při jednáních o stavebním povolení v tomto místě dříve vystupoval jako investor stavby. Majitelka pozemku ani žádný jiný stavitel ale od úředníků povolení ke stavbě nedostali, a to z několika důvodů.

Stavba roste bez povolení v chráněném území, na místě, kde s výstavbou nepočítá ani územní plán

Krajina a příroda v místě nepovolené stavby je od roku 2001 chráněná zákonem, možnost stavět tam je tak velmi omezená.

Pozemek je v katastru města Budyně nad Ohří a platný územní plán města v oblasti se zástavbou nepočítá. I proto je pozemek stále vedený jako orná půda.

O případu už dřív informovala MFDnes, Deník a Česká televize.

To, jak stavitelé přistupují k jednání o stavbě s úřady, pak zhodnotil zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček: „Viděl jsem rozhovor s těmi stavebníky – to je prostě takové ostentativní pohrdání právem, že si to prostě právní stát nemůže nechat líbit.“

Redaktor Robin Röhrich mluvil telefonicky i s majitelkou pozemku Lenkou Brůnovou. Podobně jako Miloslav Šára si nechala poslat otázky e-mailem, zatím na ně ale žádný z nich neodpověděla.

Stavební povolení už odbor životního prostředí roudnického městského úřadu několikrát nepovolil

Řízení o odstranění stavby automaticky neznamená, že se musí stavba bourat. Stavebník může do 30 dnů od jeho zahájení požádat o dodatečné stavební povolení.

Stavební úřad pak bude posuzovat, jestli má investor všechno, co ke stavbě potřebuje, především závazná stanoviska dotčených institucí.

To je právě to, co u domu u Budyně zatím chybí. Povolení ke stavbě už chtěl stavebník získat v minulosti několikrát. Nedostal ale souhlas odboru životního prostředí roudnického městského úřadu. A bez něj stavební úřad v Libochovicích tuto stavbu povolit nemůže.

„Aby stavební úřad mohl tu stavbu případně povolit dodatečně, musí ten stavebník doložit všechny náležitosti – souhlas životního prostředí je nutný u každé stavby – je to dotčený orgán a bez jeho souhlasu žádnou stavbu nelze povolit,“ vysvětlil vedoucí libochovického stavebního úřadu Dušan Oslej.

Stavební úřad musí dodržet všechny zákonné postupy a termíny. Teprve pak může nařídit odstranění stavby. Důslednost úřadu při vymáhání práva chce v tomto případě prověřit zástupce Veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček.

Spustit audio