Staví se nová turistická lávka přes kopec Šébr na Stožeckém sedle. Propojí Lužické hory s Českým Švýcarskem

8. září 2020 14:59

Nová turistická lávka přes frekventovanou silnici 1. třídy z Rumburku na Nový Bor na tzv. Šébru propojí Lužické hory s Českým Švýcarskem. V nejvyšším místě silnice teď musí počítat řidiči s dopravním omezením. Stavební firma kromě základů lávky samotné pracuje i na trasách, které k ní po obou stranách silnice povedou.

„Máme na výstavbu 19 týdnů, na kompletní lávku plus dvě stezky. Stezka Plynárenská, která vede od jedlovského nádraží k lávce, od lávky jsou dvě větve na napojení Stožeckého sedla,“ vysvětluje stavbyvedoucí Jan Čmejla.

Těžká technika teď na místě připravuje základy pro konstrukci lávky samotné, souběžně se pracuje i na dvou navazujících stezkách. Lávka bude 9 metrů nad silnicí

„Šířka té lávky bude 3 metry, kompletní délka lávky je 60 metrů, délka přemostění je 50 metrů. Lávka bude dřevěná, lamelová z lepeného dřeva, horní část mostovky bude částečně ocelová se zábradlím,“ dodává Jan Čmejla.

Lávka spojí Liberecký a Ústecký kraj, propojí turistické i běžkařské trasy, které v oblasti vedou. Turisté i běžkaři museli v minulosti riskovat a frekventovanou silnici přecházet, když se chtěli dostat přes Stožecké sedlo. O stavbu lávky usilovali starostové okolních obcí už nejméně 10 let.

První turisté by se po nové lávce mohli projít už na jaře příštího roku.

Spustit audio