Vodopády v lesích u Chřibské na Děčínsku téměř nikdy nezamrzají

28. únor 2024

Vodopády v Chřibské se nacházejí na samé hranici CHKO České Švýcarsko a Lužických hor. Přímo z centra města z nim vede žlutě značená turistická značka. Jsou to tak tři, čtyři kilometry. Čeká vás tzv. malý turistický okruh – po lávkách, schodech, lesních cestách a odpočívat můžete na všudypřítomných lavičkách.

Z vrchu Plešivec nad Chřibskou se klikatí malý potůček, který ve finále zásobuje právě Chřibské vodopády. Ty jsou výjimečné tím, že voda v nich padá po skalních převisech kolmo dolů a nedotýká se přitom skály. Proud vody je přitom tak silný, že vodopád skoro nikdy nezamrzají. Každý z vodopádů má kolem dvou metrů.

Chřibské vodopády v zimě

Od vodopádů se můžete vrátit okruhem kolem historické střelnice z 18. století. Kamenný podstavec střeleckého terče byl vybudován z pískovcových kvádrů v roce 1792 Střeleckou společností v Chřibské.

Střelecké bratrstvo založilo několik měšťanů, kteří se scházeli a cvičili se ve střelbě kuší na cíl. V té době tvořila střelnici malá bouda a tyč s terčem ve tvaru orla. Ve druhé polovině 18. století začali měšťané provozovat střelbu z pušek a císař Josef II. jim při své návštěvě obce povolil založit ostrostřelecký spolek.

Střelecká tradice pokračovala až do 2. světové války, pak už obnovena nebyla. Terč už je jen turistickou atrakcí, uvnitř uvidíte zbytky otáčecího mechanizmu. Po návratu do Chřibské se můžete občerstvit třeba v místní cukrárně pojmenované po slavném chřibském cestovateli jménem Tadeáš Haenke.

Spustit audio