Malý Stožec v Lužických horách nabízí nejen nádherný rozhled do krajiny. Můžete tam potkat i kamzíky

27. únor 2024

Na Malý Stožec se můžete vydat z Chřibské po žlutě značené Dlouhé míli. Je to sedm kilometrů. Dlouhou mílí pak můžete pokračovat až na vlakovou stanici Jedlová, odkud vás po občerstvení v legendární trampské nádražní restauraci odveze vlak zpátky do Chřibské.

Pokud si ale výlet chcete protáhnout, můžete se samozřejmě do Chřibské vrátit pěšky – třeba po červeně značené části Stezky Českem. Počítejte ale, že našlapete dalších asi 10 kilometrů.

Malý Stožec má výšku 659 m n. m. Nápadná znělcová hora je schovaná mezi dalšími okolními vrcholky Lužických a Žitavských hor.

Z rozsáhlého plochého vrcholu se vám otevře nádherný výhled na Jedlovou horu, vodní nádrž Chřibská, na německé stolové hory, ale i na vrcholky Českého středohoří s Bukovkou.

Na svazích Malého Stožce jsou rozsáhlá suťová pole porostlá řídkým lesem. Hora bývá také nazývána Obří hlava, protože při pohledu od severozápadu připomíná profil obličeje ležící postavy. Když budete mít štěstí, zahlédnete na skalnatých srázech kamzíky, kteří sem byli na začátku 20. století uměle vysazeni.

Nedaleko Malého Stožce je významné rozcestí zvané U Křížového buku. Na světlém místě uprostřed lesů tu stojí statný dvojitý buk s malým dřevěným křížkem a tabulkou.

Spustit audio

Související