Naučná stezka Havraní kameny vás provede malebnou přírodou kolem Benešova nad Ploučnicí

20. červen 2024

Naučná stezka Havraní kameny vede po zelené turistické značce krásnou přírodou v okolí Benešova nad Ploučnicí. Vznikla díky Horskému spolku pro České Švýcarsko, sekci Benešov nad Ploučnicí.

Naučná stezka vede z Benešova nad Ploučnicí přes Ovesnou a Jedlku do Malé Veleně. Dlouhá je pět kilometrů a je na ní umístěno 14 tabulí se zajímavostmi z historie osad, kterými prochází.

Badatelé Luděk Smejkal a Vladimír Šefl na tabulích pčřibližují příběhy lidí, kteří v těchto místech v minulosti žili.

Počátky stezky spadají už do roku 1892, kdy byla založena benešovská sekce horského spolku pro České Švýcarsko. Mezi její první počiny patřilo právě vyznačení stezky přes skalní stěny Rabenstein (Havraní kámen) do Jedlky.

Jednotlivá zastavení naučné stezky vyprávějí o životě zdejších, převážně německých, obyvatel. Zmíněno je také to, jak v okolí Benešova nad Ploučnicí bylo po druhé světové válce mnoho míst přejmenováno. Vrch Hutberg dostal české jméno Hlídka a Eichbergu místní říkají Triambulák.

Na místě zvaném Prautschův kříž se například dovídáme toto: 29. listopadu 1916 zastihl manželku pana Augusta Lorenze z Ovesné na poli pošťák a doručil ji psaní. Stálo v něm, že má ještě týž den v pět hodin odpoledne vložit 40 korun k Prautschovu kříži. Nebude-li tak učiněno, dočká se msty! Podpis „Černá ruka“.

Naučná stezka Havraní kameny

Pan Lorenz byl tou dobu na dovolené a tudíž nemohl zasáhnout. Nebohá manželka peníze ke kříži donesla. Byly to peníze, které Lorenzovi před několika dny utržili za prodej prasete, což gauner, který dopis poslal, určitě dobře věděl.

U další zastávky zvané Medvědova vyhlídka, odkud je krásně vidět do údolí kolem Benešova, se dovídáme o tom, jak zde na počátku 17. století roztrhal neznámého pocestného medvěd. Po medvědovi pátrali lovci a nakonec ho dostali přímo u kostela v Jedlce. Na místě tragické smrti poutníka byl vztyčen kříž, kterému se po staletí říkávalo Borovicový.

Další zastávky naučné stezky Havraní Kameny vyprávějí třeba o tom, jak zde lidé hospodařili a jaká zvířata chovali ve stráních nad Benešovem nebo kam loupežníci zakopali poklad či jaké zde před dvěma staletími panovalo počasí.

V Jedlce, kde naučná stezka Havraní Kameny končí, si můžete prohlédnout  kostel svaté Anny, jednu z nejvýznamnějších sakrálních památek na Děčínsku, která v roce 2023 dostala úplně nové zvony.

autor: Eva Bucharová | zdroj: turisticky-magazin.cz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.