Litvínov chystá rekonstrukci zimního stadionu Ivana Hlinky. Stát by měla přes půl miliardy korun

5. únor 2020 09:25

Litvínov patří, společně s Mladou Boleslaví a Kladnem, mezi tři města, kde se hraje hokejová extraliga na stadionech, které nesplňují podmínky soutěže. Problém tam chtějí vyřešit stavbou nové tribuny.

Díky nové tribuně se počet sedadel ze stávajících 1 700 navýší zhruba na dvojnásobek. Veškeré práce, včetně zvednutí stropu, opláštění budovy a vybudování parkoviště, budou stát 550 milionů korun.

V sousedním Chomutově přitom postavili úplně nový stadion včetně zázemí zhruba za 700 milionů.

Na financování rekonstrukce by se měl podílet Unipetrol, Litvínov, kraj i stát

„Dojde ke zrušení celé západní tribuny, ta bude vybudovaná kompletně nová. Za ní budou nová zázemí pro mužstva, nad tím bude nové divácké zázemí s občerstvovacími stanicemi a fanshopem. Ještě patro nad tím bude internát pro mládež a v posledním patře budou sky boxy, kde bude vytvořený takový business prostor pro obchodní partnery,“ popisuje provozní ředitel hokejového klubu Kamil Burda, jak se stadion Ivana Hlinky změní po rekonstrukci.

Přístavba včetně stavby parkoviště by podle vedení města měla vyjít na 550 milionů korun.

Podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO by tuto sumu měli společně dát dohromady většinový akcionář hokejového klubu společnost Unipetrol, město, Ústecký kraj i stát.

Práce by měly začít v příštím roce. „Zhruba v květnu 2021 by rekonstrukce začala,“ upřesňuje starostka Litvínova Kamila Bláhová z hnutí ANO.

V Chomutově nebo Třinci pořídili zcela nové, moderní zimní stadiony včetně zázemí za zhruba 700 milionů korun. V Litvínově bude jen přístavba, parkoviště, nová střecha a opláštění budovy stát 550 milionů.

Proč rovnou nepostavit stadion nový, vysvětluje provozní ředitel hokejového klubu Kamil Burda: „My si tady v Litvínově zakládáme hodně na tradici. Naši fanoušci mají ten stadion rádi.“

Dobré pro hokej, špatné pro americký fotbal

Co může být dobrou zprávou pro fanoušky hokeje, může být špatnou zprávou pro hráče a fanoušky amerického fotbalu.

Třetí ligu na fotbalovém stadionu vedle hokejové haly totiž už třetím rokem hraje tým Hunters, který v těchto dnech změnil název na Hunters Litvínov. Kvůli rekonstrukci stadionu ale o své hřiště přijdou.

„To hřiště je aktuálně jediné, kde můžeme hrát. Máme tady certifikaci od české asociace amerického fotbalu, žádné jiné hřiště v okolí certifikované není. Hledáme pomoc, kde se dá,“ říká předseda klubu Ondřej Moutvička.

Rekonstrukce stadionu má trvat 12 měsíců. Během této doby budou hokejisté hrát extraligová utkání v Chomutově nebo Ústí nad Labem.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související