Předškolní děti v Litvínově se učí pracovat se dřevem a keramikou. Zkouší i přírodovědné pokusy

17. leden 2020 08:48

Práci se dřevem, pěstování květin nebo znalosti lidského těla se nově můžou učit děti v mateřské škole v Litvínově. Město tam otevřelo polytechnické centrum určené pro předškolní děti.

V tzv. „Lesánku“ najdou děti například multimediální učebnu, truhlářskou a keramickou dílnu, kuchyňku nebo přírodovědný kabinet. Do konce tohoto školního roku budou centrum využívat děti z mateřských škol, později bude v rámci jednotlivých kroužků otevřené i pro ostatní děti.

Polytechnické centrum Lesánek v Litvínově

„Učebnu technických věd, učebnu přírodních věd, digitální kout, kuchyňský kout a relaxační místnost. K objektu patří i venkovní prostor, vybavený dalšími vzdělávacími prvky,“ popisuje vedoucí učitelka mateřské školy Pod Lesem v Litvínově Jana Heinc Buchalová to, co děti v Lesánku najdou.

Centrum bude sloužit pro děti ze školek i pro rodiče s dětmi

Prostřednictvím stavebnic, vzdělávacích her nebo dětských sad k provádění pokusů se děti seznámí s astronomií, anatomií, fyzikou, chemií, zoologií nebo botanikou.

Zájem o tyto obory v nich mají probudit netradiční pomůcky.

„Máme klasickou keramickou pec, doplněnou o další pomůcky, jako je válcovačka nebo lis na hlínu. Pak jsou tam také truhlářská hoblice nebo třeba optická vlákna na zábavné pokusy, aby děti mohly objevovat přírodní vědy opravdu prakticky, s různými modely oka, mozku, ucha,“ doplňuje Heinc Buchalová.

Polytechnické centrum Lesánek v Litvínově

Do června budou Lesánek využívat děti z litvínovských mateřinek. Od září by pak měl sloužit jako technický klub i pro ostatní děti.

„Počítáme i s tím, že technický klub pro předškolní děti bude probíhat v Lesánku. Bude tam tedy výuka jak dopoledne pro mateřské školy, tak odpoledne, pro takové ty kroužky nebo dílny pro veřejnost – pro rodiče s dětmi,“ říká místostarostka Litvínova Erika Sedláčková z KSČM.

Vybudování polytechnického centra pro předškolní děti stálo 15 milionů korun. Necelou polovinu z této částky zaplatilo město, druhou pak stát prostřednictvím dotací.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související